lrg

Gyorsépítésű szerkezeti elemek vágókobot rendszerének fejlesztése egyedi tömeggyártáshoz

A Kontex Kft. és az LRG Kft. megkezdete a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által meghírdetett „2020-1.1.2-PIACI-KFI - Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati kiíráson nyertes, „Gyorsépítésű szerkezeti elemek vágókobot rendszerének fejlesztése egyedi tömeggyártáshoz” című projekt megvalósítását.

2021.01.04.

 

Projekt címe: GYORSÉPÍTÉSŰ SZERKEZETI ELEMEK VÁGÓKOBOT RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE EGYEDI TÖMEGGYÁRTÁSHOZ

Elnyert támogatás: 377 millió forint összéértékben

 

A projekt tervezett kezdete: 2021.01.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

 

Konzorcium tagjai:

-          KONTEX Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság -  Konzorciumvezető

-          LRG É-L Kutató-fejlesztő és Szakértő Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság – Konzorciumi tag

 

 A Kontex Kft. és az LRG Kft. megkezdete a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által meghírdetett „2020-1.1.2-PIACI-KFI - Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati kiíráson nyertes, „Gyorsépítésű szerkezeti elemek vágókobot rendszerének fejlesztése egyedi tömeggyártáshoz” című projekt megvalósítását.

A Kontex Kft. folyamatosan fejlődő, több mint 25 éves múltra visszatekintő hazai ipari társaság, aki eddig is különböző egyedi tervezésű járműelemek fejlesztésével, kivitelezésével foglalkozott. A jármű felépítmények és pótkocsik, valamint egyéb fémszerkezeti elemek tervezésénél és gyártásánál az egyre magasabb szintű igények rugalmas, sokszor egyedi gyártási megoldásokat követelnek. Az eljárások sokszor egyedi kézierővel végzett megmunkálási feladatot jelentenek, melyeket a szakemberek kiemelkedő tudásukkal látnak el A folyamatok gyorsítása és kisegítése azonban ipari fejlesztést igényel.

Az Ipar 4.0 kezdeményezés a nagyvállalatoknál már napi gyakorlat, ugyanakkor a KKV-nál is lépéskényszert jelent, így a globális fejlődés által megindított technológiai, munkaerőpiaci és értékesítési folyamatokhoz igazodva növelni kell a versenyképességet mind a lokális, mind a regionális piacon. Ennek egyik lehetősége az egyedi tömeggyártás kiépítése, ami már jól ismert például a nagy személyautó gyártóknál, azaz a vásárló egyedi igényeit egy gyártósoron belül az eddig ismerteknél is szélesebb variálhatósággal elégítik ki. Jelen projekt eredményeként a mobilházakra koncentráltan a vásárló az alap méreteken túl jóval több paramétert is megválaszthat, mint eddig mobilházakra koncentráltan a vásárló az alap méreteken túl jóval több paramétert is megválaszthat, mint eddig.

Az LRG Kft. profilja az egyedi IKT (infokommunikációs technológia) rendszerek fejlesztése, az IKT-val segített életvitel (AAL- Ambient Assisted Living ), illetve a lézertechnológiát alkalmazó mérő-, gyártó, ellenőrző műszerfejlesztése. A speciális egyedi igényeket kielégítő, illetve a lézertechnológiát alkalmazó mérő-, gyártó, ellenőrző műszerfejlesztése.

A konzorcium által kifejlesztendő gyorsépítésű szerkezeti elemek vágókobot rendszere a két szereplő ipari és egyedi technológiai tudására épül. A vágókobot az emberekkel közös munkaterületen osztozva a legkifinomultabb műveleteket is biztonságosan el tudja végezni, így egyrészt beruházási költségeket takarít meg a vállalkozásoknak a költséges biztonsági intézkedések elhagyásával és az alapterület jobb hasznosításával, másrészt olyan adatokat gyűjt és továbbít az informatikai rendszerekbe, amelyek elemzésével akár valós időben, automatikusan fokozható a gyártás hatékonysága, illetve megelőzhető a meghibásodásokból eredő leállás.

A projekt várt közvetlen eredménye tehát ez egyedi kollaboráló robot (kobot). Közvetetten célként ugyanakkor szeretnénk elérni a mobilházak gyártófolyamatának egy gyártáshatékonyság növelő fejlődését is, amely az eddigi gyakorlaton messze túlmutatva, felhőalapú alkalmazással, elosztott gépi intelligencia hálózatra csatlakozva akár 200 százalékkal hatékonyabb a korábbi gyakorlathoz képest.

Pályázatok

Egyén-specifikus otthonápolási COVID-riasztó okoseszköz, a kórházterhelés minimalizálására

Az LRG Kft. megkezdte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2021.03.18-án meghirdetett „Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása” pályázaton nyertes, „Egyén-specifikus otthonápolási COVID-riasztó okoseszköz, a kórházterhelés minimalizálására” című, GINOP-1.2.15-21-2021-00020 jelű projekt megvalósítását

Gyorsépítésű szerkezeti elemek vágókobot rendszerének fejlesztése egyedi tömeggyártáshoz

A Kontex Kft. és az LRG Kft. megkezdete a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által meghírdetett „2020-1.1.2-PIACI-KFI - Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati kiíráson nyertes, „Gyorsépítésű szerkezeti elemek vágókobot rendszerének fejlesztése egyedi tömeggyártáshoz” című projekt megvalósítását.

MEHASCAN5D projekt

MEHASCAN5D projekt

A KFI_16-1-2016-0296 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása – VÁLLALATI KFI_16 pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Kedvezményezett megnevezés: HUMANsoft Kft.
Projekt tagok: LRG É-L Kutató-fejlesztő és Szakértői Iroda Kft.

Projekt neve: MEHASCAN5D- univerzális minőségellenőrző megoldás kidolgozása jármű és gépipari technológiák számára
Szerződött támogatás összege: 364 168 555 Ft, ebből a HUMANsoft Kft. feladataira eső támogatás: 207 171 945 Ft.
Támogatás mértéke: 57,88%